De Rotterdam opgeleverd

Volop in het nieuws, de oplevering van De Rotterdam. C&R Projects verzorgt namens NH Hotels het projectmanagement voor de afbouw van het 'nhow' hotel naar ontwerp van OMA.

ROTTERDAM - Het grootste multifunctionele gebouw van Nederland is opgeleverd. Ontwikkelaars MAB Development en OVG Projectontwikkeling hebben De Rotterdam op de Wilhelminapier donderdag overgedragen aan de toekomstige gebruikers. Het 160.000 m² grote gebouw is binnen planning en budget in nog geen vier jaar tijd gebouwd.
 
Na een periode van afbouwen en inrichten zullen vanaf begin 2014 bewoners hun intrek nemen in deze verticale stad, een ontwerp van OMA. Inmiddels is zo’n 85% verhuurd of verkocht. Minder dan eenderde van het project is op dit moment verkocht, namelijk de woontoren (Amvest).
 
Naar verwachting is in het najaar van 2014 het volledige gebouw bewoond, dit betekent een verdubbeling van het totaal aantal mensen op de Wilhelminapier. Gemiddeld zullen er dagelijks zo’n 5000 mensen in het gebouw verblijven. Daarmee wordt het, naast het dichtst bebouwde stuk grond ook het dichtst bevolkte stukje Nederland.
 
De Rotterdam wordt een verticale stad op de Wilhelminapier met 60.000 m² kantoor, zo’n 1500 m² horeca, een viersterren hotel met congres-/eventruimten en 280 kamers, leisure voorzieningen, een parkeergarage voor zo'n 670 auto’s en 240 woningen .
 
 

 

De gemeente Rotterdam (Stadsontwikkeling) zal volgend jaar 40.000 m² kantoorruimte in gebruik nemen. Andere huurders zijn Smallegange en aannemingsbedrijf Strabag. De gemeente heeft het project ook mede mogelijk gemaakt door de grond in erfpacht uit te geven. NH Hoteles opent een voor Nederland nieuwe formule: Nhow hotels. Daarvan is er al een in Berlijn en een in Milaan. Amvest neemt alle woningen (huur en koop) af. Het Rotterdamse horeca koppel Rolph Hensens en Chantal de Raaf starten een restaurant van 300 m² en Q-park gaat de parkeergarage exploiteren.

 

De Rotterdam bestaat uit een voetstuk van 6 verdiepingen tot zo’n 30 meter hoogte. Daar bovenop 3 transparante torens die op zo’n 7 meter afstand van elkaar staan. De glazen gevel van het gebouw zorgt voor ramen van vloer tot plafond op alle verdiepingen waardoor het gebouw zich opent naar haar omgeving.

 

De Rotterdam is een ontwikkeling van De Rotterdam CV, een joint venture van MAB Development uit Den Haag (75%) en OVG Projectontwikkeling uit Rotterdam (25%). Het ontwerp van De Rotterdam is van OMA.

FGH Bank is financier van dit project en in totaal zijn er 7 verschillende aannemers betrokken geweest bij de realisatie van De Rotterdam: Züblin Nederland (bouwkundig), Roodenburgh Installatie Bedrijf (installaties), TGM en Scheldebouw (gevel), Kone (liften), Eneco (warmte/koude installatie) en SBB (afbouw hotel).