Hortus en Hermitage winnen samen Duurzaam Erfgoedprijs

De Hermitage en de Hortus Botanicus hebben samen de Duurzaam Erfgoedprijs 2016 gewonnen. De prijs is bestemd voor monumenten die op een bijzondere manier aan duurzaamheid doen.

 

De twee Amsterdamse instellingen kregen de prijs voor hun samenwerking op het gebied van koeling en verwarming. Het warmteoverschot van de Hermitage gaat via 425 meter lange buizen naar de Palmenkas in de Hortus. De Hortus op zijn beurt levert gekoeld water aan het museum.


De winnaar van de Erfgoedprijs werd donderdag bekendgemaakt op een symposium over de verduurzaming van monumentaal erfgoed. De Hortus en de Hermitage hadden de meeste stemmen verzameld, op de voet gevolgd door de molen van de Zuidpolder in Edam en het Schip van Eigen Haard in de Spaarndammerbuurt. Ook de Westergasfabriek en De Hallen waren genomineerd.

 

De Duurzaam Erfgoedprijs is een initiatief van de provincie Noord-Holland. Aanleiding is de vaak slechte isolatie van monumenten, waardoor de stookkosten in de winter flink kunnen oplopen. Voor veel instellingen zijn de hoge stookkosten een blok aan het been.

 

Link naar artikel op parool.nl